De open baffle luidsprekers van Bastanis zijn befaamd. De Bastanis Mandala, voorheen Prometheus genoemd, staan internationaal hoog aangeschreven. Veel bekende reviewers van bekende bladen/internet sites (6Moons, EnjoyTheMusic) gebruiken de Bastanis open baffles als hun referentie luidsprekers. 

mandala 6 Robert Bastanis Wat maakt de Bastanis open baffle dan zo bijzonder zult u zich misschien afvragen? Welnu, als geen andere luidspreker kan deze luidspreker een live-ervaring van de muziek teweeg brengen die geen andere luidspreker evenaart. In vergelijking met de hoornluidsprekers van Bastanis gaat de Mandala nog een stap verder in ruimtelijke en transparante afbeelding (groter en dieper) en dynamiek. Bastanis luidsprekers en de open baffles van Bastanis in het bijzonder hebben de gave om als het ware in de muziek te verdwijnen. Alsof er geen luidsprekers staan. Dit valt mede toe te schrijven aan het uitstekende puntgedrag van de drivers.

Doordat open baffles luidsprekers geen kast hebben, projecteren de drivers het geluid ook naar achteren waardoor er een grote en natuurlijke ruimtelijke afbeelding wordt gecreëerd. Veel gehoorde kritiek is dat open baffles om die reden veel ruimte nodig hebben. In de praktijk valt dat echter wel mee, aan 1 meter van de achterwand en soms ook minder heb je al voldoende.

De onderstaande configuraties zijn mogelijk bij de Mandala O.B. Daarbij kan er steeds gekozen worden uit de standaard of Gemini hoorntweeter. Voor de 12"-breedbander kan er gekozen worden uit de CLASSIC of CHRYSTAL variant.

De Bastanis open baffles worden alle uigerust met actieve woofers. Klik hier voor de verschillende configuraties.

Mandala met een 12"-breedbander

Bastanis Mandala met 1 12

Als de hoeveelheid ruimte rondom en vooral achter de open baffle beperkt is dan is het verstandig om een 12"-breedbander per luidspreker te nemen. De 12"-breedbander wordt direct, dus ongefilterd, aan de eindtrap aangesloten. Bastanis heeft de driver zodanig behandeld dat het belangrijkste frequentiegebied door de driver voor zijn rekening wordt genomen. Later kan indien gewenst eenvoudig ge-upgrade worden naar een Mandala met tweevoudige 12"-breedbanders.

Mandala met twee 12"-breedbanders

Bastanis Mandala net twee 12

Voorwaarde bij het gebruik van twee 12"-breedbanders per luidspreker is dat er voldoende ruimte is rondom en achter de open baffles is. Het gebruik van twee 12"-breedbanders zorgt voor minder hoorbare reflecties met de vloer en het plafond. De beeldvorming is nog groter en indrukwekkender en zorgt voor een nog betere live-ervaring. De verdubbeling van het stralende oppervlak in het middengebied biedt een ongekend dynamisch bereik en geeft een ontspannen en natuurlijk geluid, zelfs op hoge volumes. Bij lage volumes blijven micro details duidelijk hoorbaar en de beeldvorming blijft stabiel.

Chrystal 12"-breedbander

Alle Mandala baffles kunnen worden uitgerust met de Bastanis CHRYSTAL-breedbanders. De verstoringen van de conus van de CHRYSTAL-breedbanders is t.o.v. de CLASSIC-breedbander fors verminderd. Hierdoor wordt het geluid verfijnder en natuurlijker. De CHRYSTAL drivers conus-behandelingen duren ongeveer acht weken. Ze zijn uitgevoerd in verschillende stappen met lange droogtijden van oa. viool-vernissen.

Hand- en custom made. De MANDALA is leverbaar in verschillende fineersoorten. Hand- en custom made. Ook zijn er DIY-kits beschikbaar.

Voor de Mandala open baffles kan er uit drie subwoofer configuraties worden gekozen.

Reviews

 • Enjoy The Music, september 2007 (Best of 2007 Award)

  "... I've never heard anything like it before..."

  „… Without question Atlas deliver a tremendous 3-D image both with CD and vinyl. Add to this bass that can be delicate or truly thunderous, as required, you also have a totally believable mid-range plus a top-end of crystal clarity. Dynamics can scare you half-to-death …“

 • 6Moons, mei 2006 (Blue Moon Award)

  "... The Bastanis reproduced the live ambience of this recording better than anything I have ever heard – truly thrilling. ..."

 • 6Moons, maart 2009

  "...The entire presentation was perhaps the most realistic portrayal of an orchestral performance I have ever enjoyed. Part and parcel of this of course are the Bastanis Prometheus II open baffle speakers, which provide the portal through which this sonic bliss was realized. Few speakers I know of will permit such spacious sound. ..." - 6Moons, maart 2009