Nu had de OCTAVE MKII AC al een ongekend goede prijskwaliteit verhouding. Deze DAC kon zich al meten met vele duurdere DAC's van andere leveranciers. ZIjn opvolger, de MUSETTE, doet daar nog eens een hele finke schep bij boven op. De fraaie 'analoge' klank van de OCTAVE MKII is gebleven maar de MUSETTE klinkt nu nog natuurlijker en zuiverder. Voeg daaraan toe een breder en dieper geluidsbeeld t.o.v. zijn voorganger.

De Musette gebruikt twee Transient R2R ladder modules . Deze modules kunnen extreem hoge sampling rates aan en worden slechts beperkt door industriele standaards en heeft zijn maximum van 384kHz via de USB ingang. Het resultaat van deze technologie is een snelle en acurate signaalbehandeling en brengt de luisterervaring op een veel hoger niveau. Ondanks dat de dac modules op het zelfde moederbord zijn gebouwd is een extreem goede kanaalscheiding gerealiseerd van 100 dB en draagt bij tot een loopzuivere positionering van instrumenten. Met andere woorden, een waardige opvolger voor de Octave waar we trots op kunnen zijn.

Ten grondslag aan deze fraaie eigenschappen ligt nog steeds de ontwerpfilosofie van Metrum Acoustics die met haar zgn. NOS DAC chips wars is van oversampling. Met andere woorden, DAC's van Metrum Acoustiscs hebben geen digitale filters en vrijwel geen analoge filters. Dit zorgt ervoor dat het geluid van deze DAC's erg natuurlijk klinkt. Metrum Acoustics is hierin vrij uniek. De meeste leveranciers van DAC's gebruiken wel oversampling. Deze DAC's klinken naar onze mening dan ook een stuk vermoeiender. Er is sprake van een kunstmatige overdefinitie, veelal veroorzaakt door pre- en post-ringing, iets waar upsampling DAC's vaker last van hebben en dat bij de Metrum DAC's totaal afwezig is.

Kenmerken:

  • Samplingfrequentie
    1Hz - 20 khz -2.5 dB. 44.1 kHz sampling.
    1Hz - 65 kHz - 3dB .192 and 384kHz (USB)Ingangen: 1 x optisch Toslink, 2 x coaxiaal RCA, 1 x USB a-synchroon
  • Uitgangen: 2 x RCA vergulde cinch connectoren
  • Toebehoren: 1,8m netsnoer, 1,8m USB kabel, adapter BNC > RCA, CD met gebruiksaanwijzingen en drivers
  • Afmetingen (BxHxD): 190 x 60 x 245 mm (incl. voeten, knoppen en aansluitbussen)
  • Gewicht: ca. 2 kg
  • De MUSETTE is leverbaar in zilver en zwart. 

Voor wie op zoek is naar meer achtergrond informatie over het hoe en waarom van NOS DAC's, heeft Cees Ruijtenberg een interessant white-paper over de ontwerpfilisofie van de Metrum NOS DAC's geschreven.

Reviews:

Audio-Creative juni 2016

AudioStream december 2015

6Moons december 2015

Head-Fi november 2015

WitchDoctor februari 2016