TITEL: Amused to Death

ARTIEST: Roger Waters

LABEL: Analogue Productions

Ruim 1,5 jaar geleden vertelde Henk Keizer van HappySadRecords dat er een reissue opkomst zou zijn van Roger Waters Amused to Death album op vinyl. Nu was dit album alle lange tijd een van mijn favoriete albums, eerst op CD en later op harde schijf op te streamen. Ok, het album was al wel in vinyl verkrijgbaar maar dan moest je wel flink je best doen om er een te vinden en bereid zijn de portemonnee flink ver open te trekken, want er werd zonder blikken of blozen gewoon 800 harde Amerikaanse dollars voor gevraagd. Een fraaie vinyl-reissue van deze klassieker is dan dus toch wel iets bijzonders.  Maar telkens wanneer ik Henk aan het album herinnerde was het antwoord dat de reissue was uitgesteld, waarschijnlijk vanwege de grote commerciele belangen. Want aanvankelijk was het album Amused to Death bij haar uitgave ruim 20 jaar geleden niet eens zo bekend. Twee groeperingen hebben er echter bekendheid aan het album gegeven, de aanhangers van de Pink Floyd sound, en de hifi audio enthiousiastelingen die wegliepen met het fenomeen QSound.

Tijdens onze vakantie eind juli in Spanje mailde Henk mij onverwacht dat de reissue op vinyl eindelijk beschikwaar was. Zul je altijd zien, wacht je er jaren op en dan ben je op vakantie, ver weg van je geliefde audio set. Gelukkig duurde het niet lang of na onze terugkomst in Nederland werd het 200 grams zwarte goud als dubbel LP degelijk en veilig verpakt door de pakketbezorger aan mij overhandigd.

Eerst maar kort iets over de reissue en het album. De heren James Guthrie (Pink Floyd Producer/Engineer) & Doug Sax hebben het album is gemastered van de originele master tapes met behoud van de QSound, ook op de vinyl uitgave. Dus de basis is goed te noemen. Naast de 200 grams vinyl uitgave, wordt het album ook op Blu-ray audio en zelfs als sacd inclusief meerkanaals remix uitgebracht. Natuurlijk is het ook als 24-bits download beschikbaar. Voor het album maakte voor de voormalige bassis en zanger van Pink Floyd, Roger Waters onder meer gebruik van gitarist Jeff Beck, Steve Lukather, de stemmen van Rita Coolidge, Don Henley en P.P. Arnold en Patrick Leonard. Het lange en toch wel complexe album neemt de luisteraar mee op reis, ietwat theatraal, dat wel, door een maatschappij die getekend is door de media. Met name de invloed die de televisie heeft op de maatschappij wordt aan de kaak gesteld. De gorilla die op de cover van de originele uitgave naar de televisie kijkt is daar een verbeelding van, amused to death door de televisie... Trouwens, op de reissue is de gorilla op de cover vervangen door een kind dat televisie kijkt.

Nu is de QSound (klik hier als je hierover meer achtergrond informatie zoekt) op de door mij grijs gedraaide cd al spectaculair door de ruimtelijke effecten. Toegegeven, het heeft niet zoveel met muziek te maken maar wie kent niet het ver buiten en achter de luidsprekers dreigende onweer geroffel of de arreslee die van links naar rechts door je huiskamer je bijna omver rijdt, zo dicht bij lijkt ie te komen. Nou, de vinyl versie doet hier rustig een schepje bij boven op en het wordt nu akelig echt. De vinyl persing zorgt voor een veel natuurlijker en een nog ruimtelijker geluid dan de bij mij zo bekende cd. Houd kinderen, hoog bejaarden en iedereen met een zwak gestel uit de buurt!

Gelukkig blijft er naast de vele fraaie effecten op het album nog genoeg over om van de mooie en knap gemaakte Pink Floyd-actige composities te genieten. Voor Pink Floyd liefhebbers en bezitters van een draaitafel is de 200 grams persing van Analogue Productions een MUST.

 

Geluidskwaliteit: 9.5/10
Muziek: 9/10

Voor meer informatie HappySadRecords