TITEL: Surfer Rosa

ARTIEST: The Pixies

LABEL: Mobile Fidelity Sound Lab

Dit album van de Pixies is zondermeer het beste alternatieve rockalbum van de afgelopen decennia hoewel het wel even duurde voordat de muziekscene dit zich, pas jaren later, realiseerde. Een echte 'underground' klassieker dus, maar dan wel één waar de doorsnee muziekliefhebber flink zijn tanden in moet zetten, want toegankelijk kun je dit punk rock album niet echt noemen. Dat neemt niet weg dat je dit tijdloze album tenminste een keer in je leven geluisterd moet hebben. Surfer Rosa is tenslotte ook een inspiratiebron geweest van vele muziekkanten waaronder Kurt Cobain, PJ Harvey, David Bowie en vele anderen. Dit album opende de weg voor de underground alternatieve rock scene naar de meer mainstream rock. Eerlijk gezegd dit is een album die in iedere serieuze muziekcollectie thuis hoort. Ok, dit is nogal een statement...maar toch...

Waar producer George Martin grotendeels verantwoordelijk was voor het succes van de Beatles, zo was de bezeten producer Steve Albini dat voor het debuut album van de Pixies. De extravagantie van Albini heeft een duidelijke stempel op Surfer Rosa gedrukt. De sound is vol en levendig en de drums nogal upfront. Tussen de nummers door zijn er allerlei bijzondere geluidsfragmenten gemonteerd. De dertien nummers op Surfer Rosa staan vol met felle drumpartijen van David Lovering, de distortion van de gitaren van Joey Santiago staat vol open, wat dat betreft is de nuance in het gitaarspel ver te zoeken. De baslijnen van Kim Deal zijn heerlijk eenvoudig en werken aanstekelijk. Het geluid op Surfer Rosa is rauw, direct, vol met energie en wereldvervreemdend, alsof het is opgenomen in een inmiddels leegstaande fabriekshal van wat misschien ooit een slachterij was. De stem van zanger Black Francis is op z'n minst ongewoon te noemen en het lijkt alsof ie in een kamer verderop staat te zingen. Misschien verklaart dat ook dat hij zijn longen uit zijn lijf schreeuwt. De teksten zijn al even vreemd en vaak onbegrijpbaar, ze gaan over zelfverminking en voyeurisme. Het maakt Surfer Rosa uniek en tijdsloos. Andere vermeldenswaardige feiten zijn dat Albini het naar Pixies maatstaven subtiele nummer "Gigantic" in een badkamer heeft opgenomen zodat de echo's authentiek klinken. Mooi eenvoudig en gebroken klinkt de stem van Kim Deal, op dit nummer. Wat mij betreft één van de vele hoogtepunten van het album. Dat producer Albini dwars was van wat gangbaar genoemd mag worden, getuigt de opname van het gemeen klinkende "Something Against You" waarbij de stem van zanger Black Francis wordt versterkt door een gitaarversterker met maximale distortion.

Surfer Rosa maakt muziek, verdomd goede muziek. Deze LP uitgave van Surfer Rosa is door Mobile Fidelity Sound Lab ge-remastered van de originele opnieuw ontdekte analoge master tapes. De kwaliteit van de Mobile Fidelity Sound Lab persing laat alles feilloos horen. De cd-uitgave van Surfer Rosa heb ik al vele jaren in mijn bezit maar de audiokwaliteit van deze LP uitgave is een paar klassen beter. De sfeer druipt van het vinyl af, het is agressief en tegelijk subtiel, rauw, puur, het snijdt door je ziel. Dus ja, dit mag je gerust ook een audiofiele opname noemen ook al staan er eens een keer geen georchestreerd ensemble te spelen. 

Geluidskwaliteit: 8/10
Muziek: 10/10

Voor meer informatie HappySadRecords