Een passieve voorsterker is eigenlijk niets meer dan een attenuator of in slecht Nederlands een verzwakker en een bronselector. De meeste moderne signaalbronnen zoals een cd-speler of een losse D/A-converter hebben immers een meer dan voldoende sterk uitgangsignaal, in de regel 2V. In de praktijk zal een voorversterker het signaal dus moeten verzwakken in plaats van te versterken. De vraag is dan logischerwijs waarom de meeste voorversterkers het signaal eerst versterken om het vervolgens weer te verzwakken. Is het niet zo dat iedere audioschakeling effect heeft op het signaal? Soms wordt dat als positief ervaren..een buizenvoorversterker kan een bepaalde prettige verkleuring (vervorming?) aan het signaal geven. Hifi puristen hanteren echter het motto minder is meer en dan komt een passieve voorversterker om de hoek kijken. Of kunnen beter spreken over een attenuator?
Het verzwakken van een signaal tussen bron en eindversterker kan op verschillende manieren. De meest klassieke en naar mijn mening de minst te preferen is die van een potmeter. Potmeters zijn er in verschillende kwaliteiten maar ook de goede hebben een negatief effect op de geluidskwaliteit. De variabele weerstand van een potmeter neemt energie uit het signaal en dat is goed hoorbaar. Een moderne manier is die van een light dependent resistor, LDR, een variabele weerstand die licht gevoelig is en waarmee de mate van verzwakking digitaal wordt geregeld.
Veel gebruikt bij passieve voorversterkers zijn de zogenaamde TVC's, Transformer Volume Control. Een erg mooie en goede voorversterker met een TVC is de preamp 324 van Silvercore. Bij een TVC is er een primaire en een secundaire spoel, zie plaatje hieronder.
Volume wordt geregeld door de schakelaar op de vertakking van de secondaire te zetten. De meeste mensen vinden het geluid van een TVC opener met een beter fundament in het laag.
Bastanis is recentelijk met een variant op de TVC gekomen, de Espresso. Hierbij wordt een andere transformer gebruikt en wel een autotransformer, in het kort autoformer. Het verschil tussen een TVC en een autoformer zit 'm in de eenvoud van het ontwerp, zie plaatje hieronder.
Bij de autoformer zijn een deel van de wikkelingen van de primaire en secundaire spoelen gemeenschappelijk. Het ontwerp is eenvoudiger dan die bij een normale transformer. Dit zorgt er mede voor dat het geluid van een autoformer nog een stap ongedwongener klinkt dan die van een TVC.