Image

SPL

Sound Performance Lab uit Niederkrüchten, vlakbij Mönchengladbach, zorgt al 35 jaar voor de uitrusting van professionele opnamestudio's wereldwijd met componenten waarvan de uitzonderlijke prestaties zeer gewaardeerd worden, vooral bij mastering.

Sinds 2016 biedt het bedrijf, dat eenvoudigweg wordt afgekort tot SPL, nieuw ontwikkelde home hifi-producten aan onder de Professional Fidelity divisie, die profiteren van de geconcentreerde ervaring in studiotechnologie. De technologie die SPL-producten zo uniek maakt, komt ook hier vandaan: de speciaal ontwikkelde 120 volt-technologie.

Deze zogenaamde VOLTAIR technologie is bij de Professional Fidelity producten terug te vinden in de voorversterkers, hoofdtelefoonversterkers en digitaal/analoog converters, maar ook in de drie krachtige eindversterkers van verschillende prestatieklassen. SPL Professional Fidelity producten brengen een studiosfeer in de huiskamer.

De 120V-technologie is de referentietechnologie van SPL. De 120V technologie is uniek in de wereld. Hij werkt bij een gelijkspanning van 120 volt. Dit is vier keer zoveel als bij halfgeleider opampers op IC-basis. SPL noemt deze onovertroffen technologie de VOLTAiR-technologie.

De 120V-technologie werkt met +/-60 V. Om zo'n hoge spanning aan te kunnen, heeft SPL speciale operationele versterkers ontwikkeld die kunnen werken met een gelijkspanning van +/-60 V: de SPL 120V SUPRA operationele versterkers.

Deze hoge spanning zou conventionele componenten en operationele versterkers vernietigen.

Overigens heeft de "120V" in de naam van de technologie niets te maken met de plaatselijke netspanning uit het stopcontact. Het gaat om de bedrijfsspanning in het apparaat waarmee de audiosignalen worden verwerkt.

De netspanning uit het stopcontact wordt in de interne lineaire voeding van het apparaat met ringkerntransformator omgezet in de vereiste secundaire spanning. Gelijkrichters zetten deze wisselspanning om in de benodigde gelijkspanning in het audioapparaat.

VOLTAiR is een samenstelling van de termen Volt en Air. Volt is de eenheid voor elektrische spanning en Air staat voor de onbeperkte ruimte waarin de muziek kan ademen. VOLTAiR symboliseert de waargenomen grenzeloze dynamiek die het gevolg is van een hoge audiospanning.

De meeste audioapparaten werken met een interne bedrijfsspanning van +/-15 volt en kunnen dus een maximaal ingangsniveau van +21,5 dBu verwerken. Als een DAC bijvoorbeeld een uitgangsniveau heeft van +22 dBu bij 0 dBFS, zouden niveaupieken van het muziekmateriaal al overbelasting veroorzaken in de ingangstrap van het apparaat.

Alle componenten in het audioapparaat werken vaak op hun limiet. Het resultaat is een onregelmatig geluid dat stress veroorzaakt en het oor sneller vermoeid.

SPL-apparaten met VOLTAiR-technologie kunnen ingangsniveaus van +32,5 dBu aan dankzij de hogere interne bedrijfsspanning van +/- 60 volt - en bieden zo 12 dB meer headroom. Alle componenten werken dus continu in het optimale werkingsbereik. Het resultaat is een zeer aangename, natuurlijke en ontspannen geluidservaring. Zo kunt u tot in detail van uw muziek genieten.

Image